Συνεχίζονται οι δράσεις του ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ με ενθουσιασμό τόσο από τους ωφελούμενους όσο και από τους εκπαιδευτές.

 

Στο εργαστήρι φωτογραφίας, τα παιδιά ήδη έχουν μαζέψει ένα όμορφο υλικό φωτογραφιών με θέμα Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ. Αυτήν την εβδομάδα, η δράση θα γίνει πιο βιωματική καθώς οι ωφελούμενοι και οι εκπαιδευτές θα βγουν σε εξωτερικό χώρο της πόλης και θα στήσουν τη δράση όλη η ομάδα μαζί.

 

Στο εργαστήρι θεάτρου, οι ωφελούμενοι γίνονται μία ομάδα που παίζει, συνεργάζεται, και μαθαίνει τη μαγεία του θεάτρου. Οι μικροί μας ‘’ηθοποιοί’’ αφήνουν την φαντασία τους ελεύθερη και με την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού, δημιουργούν εξαιρετικές ιστορίες , σενάρια, σκηνές.

 

Να σημειωθεί ότι το εργαστήρι φωτογραφίας γίνεται κάθε Τρίτη και το εργαστήρι θεάτρου κάθε Σάββατο πρωί.

 Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 210-5445400

Τον Μάρτιο του 2022 είχαν ξεκινήσει δειλά οι ομαδικές συναντήσεις συμβουλευτικής υγείας  με τα μέλη των ΚΑΠΗ και των ΚΕΦΑ , γεγονός που λειτούργησε πολύ αποτελεσματικά και πλέον έχει εξελιχθεί σε αρκετές ομάδες στους χώρους των ΚΑΠΗ και του ΚΕΦΑ.

Η επισκέπτρια υγείας 3 φορές την εβδομάδα σε ομάδες των 10 ατόμων συζητά, αναλύει και συμβουλεύει τους ωφελούμενους το τρόπο που μπορεί ο κάθε ένας/μία να βελτιώσει της υγεία του.

Θέματα που έχουν έως τώρα συζητηθεί είναι η πολυφαρμακία (η πολυφαρμακία τυπικά ορίζεται ως η ταυτόχρονη χρήση 5 φαρμάκων από τον ίδιο ασθενή), η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, η βελτίωση της υγείας μέσω της άσκησης ( σε συνεργασία με τους φυσικοθεραπευτές ) ,  βασικές πρώτες βοήθειες για τον πνιγμό και την πνιγμονή ( πνιγμονή συμβαίνει όταν η αναπνοή παρεμποδίζεται από στενόχωρα ή απόφραξη του λαιμού ή της τραχείας κυρίως σε επίπεδο πρόσληψης τροφής) , θερμοπληξία και πρόληψη υπερθερμίας- θερμικής εξάντλησης, φροντίδα ασθενή με άνοια.

Επόμενο θέμα συζήτησης είναι η οστεοπόρωση , γεγονός πολύ σημαντικό διότι πολλά άτομα πάσχουν από αυτό. Η σωστή διαχείριση και η ενημέρωση των ατόμων αυτών θα βελτιώσει τον τρόπο της υγείας και γενικότερα της ζωής τους.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η επισκέπτρια υγείας κάνει και ΚΑΤ’ΟΙΚΟΝ επισκέψεις εξατομικευμένα με στόχο, τον έλεγχο περιβάλλοντος , λειτουργικότητας του σπιτιού, την μέτρηση των ζωτικών σημείων , τον έλεγχο φαρμακευτικής αγωγής σε συνεργασία με τον νοσηλευτή.

Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση των ωφελούμενων για υιοθέτηση υγιών συμπεριφορών ώστε να προστατέψουν την υγεία τους και να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους.

Η γνώση είναι όπλο και οι απλές ,κατανοητές πληροφορίες και συμβουλές για θέματα που αφορούν στην ισορροπημένη διατροφή ,νοσήματα φθοράς και γενικά χρόνια προβλήματα υγείας που ταλαιπωρούν την Γ ηλικία είναι σημαντικές ώστε τα άτομα να μπορούν να προασπίσουν την υγεία τους και γιατί όχι ακόμα και να αποφύγουν κάποια νοσήματα.

Εξάλλου είναι πια σε όλους αποδεκτό ότι η πρόληψη είναι προτιμότερη από την θεραπεία!

Την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησε με επιτυχία το εργαστήρι φωτογραφίας. Η ομάδα του ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ ήταν εκεί να καλωσορίσει τα παιδιά, να τα γνωρίσει και να τα εισάγει στη δράση.

Τα παιδιά – προς το παρόν 9 ωφελούμενοι- ηλικίας 8 με 13 συνομίλησαν,  γνωρίστηκαν με τους εμψυχωτές και σχεδίασαν τις δράσεις τους μέχρι την επόμενη συνάντηση. Οι συναντήσεις για αρχή γίνονται κάθε 10 μέρες.

Στόχος, η μάθηση στις τεχνικές της φωτογραφίας, η ανάπτυξη της φαντασίας και η ελευθερία της δημιουργίας.

Επόμενη συνάντηση στις 3/11 με θέμα ΄΄Φωτογραφίζουμε τη πόλη μας΄΄.

Μία εικόνα είναι χίλιες λέξεις, λέει το ρητό, και το εργαστήρι φωτογραφίας  έχει στόχο να δείξει ακριβώς αυτό.

Γι’ αυτό το λόγο σας προσκαλούμε να πάρετε τα κινητά σας και να έρθετε, τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνουμε εμείς!

Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε μας στο 2105445400

 

Το κοινωνικό φροντιστήριο του δήμου ξεκίνησε αυτήν την εβδομάδα την ομαλή λειτουργία του.

Να σημειωθεί ότι την προηγούμενη χρονιά με τη βοήθεια του κοινωνικού φροντιστηρίου, οι μαθητές είχαν πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Το κοινωνικό φροντιστήριο απαρτίζεται από τρεις εκπαιδευτικούς, μία φιλόλογο με εξειδίκευση στην ειδική αγωγή για το δημοτικό, έναν μαθηματικό για όλες τις τάξεις και μία φιλόλογο για γυμνάσιο και λύκειο. Λειτουργεί ανα τμήματα ( μικρή ομάδα μαθητών ), τις ώρες μετά το σχολείο σε χώρους του Δήμου.

Στόχος του κοινωνικού φροντιστηρίου είναι η ενίσχυση στους μαθητές του Δήμου που οι οικογένειες τους και οι ίδιοι χρήζουν στήριξης.

Κάθε παιδί έχει δικαίωμα στην μάθηση και στην εκπαίδευση. Άλλωστε είναι σημαντικό να έχουμε στο μυαλό μας :  «Αυτοί που μελέτησαν προσεκτικά τον τρόπο διακυβέρνησης των ανθρώπων, πρέπει να έχουν πεισθεί πως η τύχη των εθνών εξαρτάται από την εκπαίδευση των νέων» Αριστοτέλης

Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντικός είναι ο επαγγελματικός προσανατολισμός στους μαθητές.

Ξεκινάμε λοιπόν τις δράσεις μας στα σχολεία (γυμνάσια και λύκεια). Στόχος μας να ενημερώσουμε τους μαθητές και να τους στηρίξουμε. Να διαπιστώσουμε μαζί τις κλίσεις, τα ταλέντα, τα ενδιαφέροντα και τα «θέλω» του μαθητή και να τα συνδυάσουμε με σχολές, εκπαιδευτικά ιδρύματα και επαγγέλματα.

Εξειδικευμένο προσωπικό στον επαγγελματικό προσανατολισμό θα προετοιμάσει ένα πλήρες πρόγραμμα επαγγελματικού προσανατολισμού για να βοηθήσει γονείς και μαθητές να ανακαλύψουν δεδομένα και πληροφορίες για τις επιλογές τους.

Συνεχίζεται η δράση της ομαδικής θεραπευτικής άσκησης για τα μέλη του ΚΕΦΑ. Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση με τους θεραπευτές. Οι θεραπείες διαρκούν 45 λεπτά στο χώρο του ΚΕΦΑ και περιλαμβάνουν ασκήσεις ενδυνάμωσης, ελαστικότητας και κινητοποίησης. Η μουσική, οι μπάλες (fit balls), τα λάστιχα , τα βαράκια, η χρήση μιας καρέκλας κάνουν το πρόγραμμα ακόμα πιο ενδιαφέρον και πιο αποτελεσματικό.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε άτομα με μυοσκελετικά προβλήματα, με προβλήματα στο κυκλοφοριακό σύστημα, καρδιά , καρκινοπαθείς και γίνεται σε συνεργασία δύο θεραπευτών, της φυσικοθεραπεύτριας και της επισκέπτριας υγείας.

‘‘ Η κίνηση δίνει ζωή, λύνει προβλήματα!’’, μας ανέφερε η φυσικοθεραπεύτρια και συμπλήρωσε ‘‘ θεωρώ πολύ σημαντικό το γεγονός ότι πέρα από τις σωματικές θεραπευτικές ιδιότητες του προγράμματος, τα άτομα μετά το τέλος του προγράμματος νιώθουν σαν μικρά παιδιά που έχουν ‘‘παίξει’’, που έχουν ανανεωθεί και εκτονωθεί. Είναι χαρούμενοι που βρίσκονται σε ομάδα και ενθουσιασμένοι που κινούνται.’’

Να σημειώσουμε ότι πριν από κάθε άσκηση αλλά και κατά τη διάρκεια της, η επισκέπτρια υγείας παρακολουθεί τους ωφελούμενους. Γνωρίζει το ιστορικό τους, και πριν από κάθε άσκηση κάνει μέτρηση των ζωτικών στοιχείων, μέτρηση σημείων και κρίνει αν μπορεί να ακολουθήσει τη θεραπεία ο κάθε ωφελούμενος.

Η συμμετοχή των ηλικιωμένων στα προγράμματα άσκησης συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση της υγείας, στην ποιότητα ζωής και στη φυσική ανεξαρτησία τους. Γι’αυτό ο στόχος αυτών των προγραμμάτων είναι να πραγματοποιείται 2 φορές την εβδομάδα καθώς και η δημιουργία μιας επιπλέον δράσης που ονομάζεται OTAGO και αφορά τη πρόληψη των πτώσεων σε αυτές τις ηλικίες.

 

Δράσεις για παιδιά, εφήβους και νέους!

Η θεατρολόγος και ο μουσικός της ομάδας μας συμμετείχαν ενεργά στο πρόγραμμα «Κατασκήνωση στη Πόλη» του Δήμου Αγίας Βαρβάρας. Με το πάθος και την αγάπη για τη δουλειά τους εμψύχωσαν εκατοντάδες παιδιά καθ’ όλη την διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος.

Οι δράσεις αφορούσαν παιδιά διάφορων ηλικιών και είχαν ως στόχο την εμψύχωση και την προαγωγή της συνεργασίας.

Τα προγράμματα ήταν βιωματικού χαρακτήρα. Υλοποιήθηκε εκπαιδευτικό πρόγραμμα μουσικοκινητικής αγωγής , που στόχο είχε να συντονίσει και να μεταδώσει τη μουσική με τη κίνηση στα παιδιά  μέσω του παιχνιδιού. Τα παιδιά άκουγαν ήχους, έμαθαν  να τραγουδούν, να παράγουν τα ίδια ήχους με όργανα, να συνοδεύουν τη μουσική με κινήσεις και εκφράσεις του σώματος και όλα αυτά σε αυτοσχεδιαστικό δικό τους πλαίσιο.

Παράλληλα, τα παιδιά ασχολήθηκαν με θεατρικό παιχνίδι, αναλαμβάνοντας ρόλους που τα ίδια επιθυμούσαν, ενισχύοντας έτσι τη φαντασία και την δημιουργικότητα τους. Σημαντική θέση στο καθημερινό καλοκαιρινό πρόγραμμα κατείχε η αγαπημένη σε μικρούς και μεγάλους, ΠΑΝΤΟΜΙΜΑ!

Για τις νέες δράσεις για παιδιά – εφήβους – νέους μπορείτε να ενημερωθείτε καλώντας στο τηλέφωνο 2105445400 είτε να επισκεφτείτε το χώρο μας στην οδό Αγίας Ελεούσας 5.

                                 

Καθημερινά πραγματοποιούνται σε δημότες της πόλης μας υπηρεσίες φυσιοθεραπείας στο πλήρως εξοπλισμένο Φυσιοθεραπευτήριο, στο χώρο του 1ου ΚΑΠΗ ( Καλατζάκου 7).

Ερχόμαστε και στον χώρο σας!!!

Σε περίπτωση, που αντιμετωπίζεται κινητικές δυσκολίες, οι άρτια καταρτισμένοι φυσιοθεραπευτές, σας παρέχουν τις υπηρεσίες τους στην οικία σας.

Συνολικά έχουν επωφεληθεί των υπηρεσιών μας πάνω από 300 ωφελούμενοι και ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ…!!

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλέσετε στο τηλέφωνο 2105445400 είτε να επισκεφτείτε το χώρο αναφοράς μας στην οδό Αγίας Ελεούσας 5.

Μετάβαση στο περιεχόμενο