Ο Δήμος Αγίας Βαρβάρας ψυχαγωγεί και απασχολεί δημιουργικά τους μικρούς μαθητές μας που συμμετέχουν στο καλοκαιρινό πρόγραμμα «Καλοκαίρι στην Πόλη» υλοποιώντας εκπαιδευτική δράση με διαδραστικά παιχνίδια.
Για περισσότερα πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο
Συμπληρώστε το παρακάτω ερωτηματολόγιο
Προσβασιμότητα-Ιστοτόπων
Η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου, στο πλαίσιο του Έργου «Είμαστε Όλοι Μαζί» συνεργαζόμενη με τη Διεύθυνση Προσχολικής Αγωγής και Παιδείας του Δήμου, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου- Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου πραγματοποιεί ενημερωτικές επιμορφωτικές, συμβουλευτικές συναντήσεις με τους γονείς των μαθητών, με στόχο την υγιή και ολόπλευρη ανάπτυξη των παιδιών.
Οι γονείς, συνοδοιπόροι στο ταξίδι ζωής των παιδιών τους, παίζουν σημαντικό στη διαπαιδαγώγηση, την καθοδήγηση και τη στήριξή τους.
Με βάση τις ανάγκες που μας υποδείχτηκαν στο πλαίσιο της συνεργασίας μας με τις Διευθύνσεις των σχολικών μονάδων του Δήμου μας και τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων έχουν προγραμματιστεί για το μήνα Μάρτιο συζήτηση με θέμα τη ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ως εξής:
Η συζήτηση θα γίνει σε αίθουσα του σχολείου, με εισηγητές εξειδικευμένα στελέχη του Δήμου και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ο Επαγγελματικός Προσανατολισμός, είναι αναμφισβήτητα κάτι απολύτως αναγκαίο που έλειπε από τα σχολεία μας . Σήμερα, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε «Όλοι Μαζί» ο Δήμος Αγίας Βαρβάρας εκπονεί δράση Συμβουλευτικής και Επαγγελματικού Προσανατολισμού με υπεύθυνη την έγκριτη καθηγήτρια κ. Σταυρούλα Σπανέα και σκοπό τη βοήθεια και στήριξη των μαθητών/τριών που καλούνται να λάβουν σημαντικές αποφάσεις για τη ζωή τους.
Από το εγχείρημα αυτό, οι μαθητές συλλέγουν πληροφορίες, για το σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και κάθε θέμα που σχετίζεται με την επαγγελματική κατάρτιση και την αγορά εργασίας, σχηματίζουν εικόνα για τον εαυτό τους ανακαλύπτοντας τα ταλέντα και τις δεξιότητές τους και παίρνουν εφόδια για να οργανώσουν τα βήματα για τη μετέπειτα εξέλιξή τους.
Ήδη έχουν ολοκληρωθεί ενημερώσεις στο 1ο Λύκειο και ολοκληρώνονται και ενημερώσεις των μαθητών στο 2ο Λύκειο της πόλης μας.
Σε ένα πολύ όμορφο και συνεργατικό κλίμα, τα παιδιά των σχολείων μας, συμμετείχαν ενεργά στις συζητήσεις. Μοιράστηκαν το άγχος, τους προβληματισμούς και τις προσδοκίες τους από τις Πανελλήνιες Εξετάσεις και εκδήλωσαν το ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το θέμα του επαγγελματικού προσανατολισμού, με πολλές ερωτήσεις.
Μετά τις συναντήσεις σε επίπεδο σχολικής μονάδας θα ακολουθήσει ατομική Συμβουλευτική στον Δήμο.
Η έμφυλη βία είναι ένα καθημερινό παγκόσμιο φαινόμενο, που πλήττει ένα τεράστιο αριθμό γυναικών και νεαρών κοριτσιών. Έμφυλη βία αποτελεί κάθε πράξη που τελείται σε βάρος της αξιοπρέπειας και της ακεραιότητας αυτών που την υφίστανται. Κανένας δεν μπορεί να είναι αδιάφορος μπροστά σε αυτήν την κατάσταση.
Ο Δήμος Αγίας Βαρβάρας μέσω της Κοινωνικής του Υπηρεσίας, στο πλαίσιο του Έργου «Είμαστε Όλοι Μαζί» και σε συνεργασία με το Κέντρο Ευρωπαϊκού Δικαίου «Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου», αναπτύσσει μια δράση ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης, ξεκινώντας από τις μικρές ηλικίες παιδιών και τους γονείς τους.
Στις 25 Ιανουαρίου ενημερώθηκαν οι γονείς των μαθητών της ΣΤ΄ τάξης του του Δημοτικού Σχολείου. Στη συνάντηση με τους γονείς συμμετείχαν η Αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Αλέκα Φέγγη, η Διευθύντρια Κοινωνικής Πολιτικής κ. Φωτεινή Σμυρνή, η Κοινωνική Λειτουργός του Έργου «Είμαστε Όλοι Μαζί» κ. Βασιλική Καμπουρούδη και εκ μέρους του Ιδρύματος οι Πολιτικοί Επιστήμονες, κ. Ευάγγελος Τσίρμπας, κ. Δήμητρα Μαλανδράκη, κ Κωνσταντίνα Ρουσσίδη και η Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια κ. Στυλιανή Τζιβελέκη.
Την επόμενη μέρα, 26 Ιανουαρίου ενημερώθηκαν με βιωματικό τρόπο οι μαθητές με βασικό στόχο να κατανοήσουν και να αναγνωρίσουν τις διαφορετικές μορφές βίας στον κυβερνοχώρο με βάση το φύλο, να συνειδητοποιήσουν τον βαθμό επικινδυνότητας, να ξεπεράσουν οποιοδήποτε φόβο και να μπορούν να αντιμετωπίζουν το φαινόμενο και να συντελέσουν στην σταδιακή εξάλειψή του.
Η εκπαιδευτική δράση συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, φέρει τον τίτλο «TRACeD- Καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και κοριτσιών στο διαδίκτυο» και η ενημέρωση έχει την «επιστημονική σφραγίδα» του Διεθνούς Ινστιτούτου για την Κυβερνοασφάλεια και του Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου.
Η επόμενη δράση έχει προγραμματιστεί να γίνει στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Βαρβάρας και θα συνεχιστεί και σε άλλα σχολεία του Δήμου μας, για να ενημερώσουμε όσο περισσότερους γονείς και μαθητές μπορούμε.
Εξειδικευμένη επιστημονική ομάδα Παιδιάτρου, Παιδοψυχολόγου, Λογοπεδικού και Εργοθεραπεύτριας, επισκέπτεται κάθε εβδομάδα όλους τους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς με στόχο την ανάπτυξη ενός δικτύου συνεργασίας με το παιδαγωγικό προσωπικό και τους γονείς των παιδιών που φιλοξενούνται σε αυτούς.
Η ομάδα συζητά με τoυς παιδαγωγούς, παρέχει ενημέρωση και συμβουλευτική κάθε φορά που προκύπτει κάποιο ζήτημα ή σχετικό αίτημα των γονέων.
Άμεσα ωφελούμενοι της παρέμβασης είναι τα παιδιά μέσα από ομαδικές αλλά κι εξατομικευμένες δράσεις που υλοποιούνται για τον εντοπισμό τυχόν δυσκολιών που μπορεί να παρουσιάσουν κατά τη αναπτυξιακή τους πορεία. Παρακολουθείται η σωματική υγεία, γλωσσική/γνωστική και ψυχοσυναισθηματική τους ετοιμότητα και η ικανότητα συνεργασίας, αλληλεπίδρασης και η επικοινωνία μεταξύ των συνομηλίκων με στόχο την ομαλή προσαρμογή και εξέλιξη στο οικογενειακό, σχολικό και ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον.
Ατομική εξέταση παιδιάτρου / συνεργασία με τα παιδιά
Ο παιδίατρος ελέγχει σε ατομική εξέταση τη σωματική υγεία όλων των παιδιών του παιδικού σταθμού. Η παρουσία μας κατά την ατομική εξέταση του κάθε παιδιού από τον παιδίατρο κρίνεται ζωτικής σημασίας, καθώς η παρατήρηση επικεντρώνεται στα ατομικά χαρακτηριστικά του καθενός και δίνεται η δυνατότητα στην επιστημονική ομάδα να ανταλλάσσει απόψεις μετά από κάθε ιατρική εξέταση.
Από τις 22 Σεπτεμβρίου έως τις 15 Δεκεμβρίου έγιναν 1.012 συνεδρίες του Παιδιάτρου με τα παιδιά
Ανιχνευτική διαδικασία
Στο επόμενο στάδιο, μετά από μια περίοδο της προσαρμογής των παιδιών, ζητείται από τους γονείς έγγραφη συγκατάθεση για τη συμμετοχή των μεγαλύτερων παιδιών (ή παιδιών με δυσκολίες) στην εξατομικευμένη ανιχνευτική διαδικασία.
Η ανίχνευση πραγματοποιείται ξεχωριστά για το κάθε παιδί και διαπιστώνεται με άτυπα εργαλεία πρωτοβάθμιας εκτίμησης που έχει στην κατοχή της η Λογοπεδικός και γίνεται ενημέρωση του άμεσου οικογενειακού περιβάλλοντος που πλαισιώνει το παιδί (παιδαγωγοί, γονείς), προκειμένου να υποστηριχθεί στους τομείς που υπολείπεται.
Από τις 22 Σεπτεμβρίου έως τις 15 Δεκεμβρίου έγιναν 36 ανιχνεύσεις
Κατά τη διάρκεια όλων των σταδίων υλοποίησης διενεργούνται διεπιστημονικές ομάδες για ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των επιστημονικών ειδικοτήτων και συναποφασίζεται η πορεία και η στοχευμένη ενημέρωση των γονέων.
Να σημειωθεί ότι κατά το προηγούμενο έτος πραγματοποιήθηκαν συνεδρίες παιδιών με τον Παιδίατρο (1.543), με την Παιδοψυχολόγο (1.528), με τη Λογοθεραπεύτρια (1857) , με την Εργοθεραπεύτρια (616) και πάνω από 100 συνεδρίες της επιστημονικής ομάδας με γονείς των παιδιών.
Ξεκίνησε με ιδιαίτερη επιτυχία το Πρόγραμμα Επαγγελματικού Προσανατολισμού στο Α΄ Λύκειο του Δήμου μας με τη συμμετοχή των μαθητών της Α΄ τάξης και εισηγήτρια την κ. Σταυρούλα Σπανέα Καθηγήτρια με εξειδίκευση στη Συμβουλευτική και τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό.
Το πρόγραμμα παρακολούθησαν εκπαιδευτικός του Λυκείου και η Κοινωνικός Λειτουργός του Δήμου κ. Βασιλική Καμπουρούδη, η οποία έχει τη ευθύνη για την παροχή των υποστηρικτικών υπηρεσιών προς την σχολική κοινότητα
Η Εισηγήτρια αναφέρθηκε σε θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού που αφορούν ειδικά στους μαθητές της Α΄ τάξης Λυκείου, όπως, οι επιλογές τύπου Λυκείου, οι κατευθύνσεις κάθε τύπου και η σύνδεση των τομέων και κατευθύνσεων με την τριτοβάθμια εκπαίδευση και απάντησε στα ερωτήματα που έθεσαν οι μαθητές, οι οποίοι συμμετείχαν με ενδιαφέρον σε όλη τη διάρκεια της ενημέρωσης.
Το πρόγραμμα επαγγελματικού προσανατολισμού εντάσσεται στο Έργο «Είμαστε όλοι μαζί» που υλοποιεί Δήμος Αγίας Βαρβάρας, αξιοποιώντας την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) Δυτικής Αθήνας συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Αττικής με Ενδιάμεσο Φορέα Διαχείρισης τον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Δυτικής Αθήνας (ΑΣΔΑ).
Επιπλέον ουσιαστική βοήθεια θα έχουν οι παιδαγωγοί με την αρωγή του Δήμου Αγίας Βαρβάρας έτσι ώστε να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε πρόβλημα εμφανιστεί στα παιδιά.
Ο Δήμαρχος κ. Λάμπρος Μίχος ξεκίνησε κύκλο ενημέρωσης των γονιών για τις νέες δράσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου. Παιδίατρος, επόπτης υγείας, κοινωνικός λειτουργός, λογοπαιδικός, εργοθεραπευτής και ψυχολόγος, μαζί με τους παιδαγωγούς είναι συνεχώς δίπλα στα παιδιά έτσι ώστε να αντιμετωπίσουν κάθε δυσκολία και επιπλέον επισκέπτης υγείας για να στηρίξει, πηγαίνοντας κατ΄ οίκον, τη γονεϊκή φροντίδα.
Αυτήν την εβδομάδα είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι ξεκίνησε με απήχηση η δράση της Κοινωνικής Υπηρεσίας μας σε συνεργασία με το Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου. Η δράση διήρκησε 2 ημέρες.
Το Διεθνές Ινστιτούτο για την Κυβερνοασφάλεια και το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου
προσκάλεσαν γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές του 5ου δημοτικού Αγίας Βαρβάρας και συγκεκριμένα τη ΣΤ’ ΤΑΞΗ, ώστε να συμμετέχουν στην
εκπαιδευτική δράση που διοργάνωσαν στο πλαίσιο του έργου με τίτλο ‘’ TRACeD- Καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και κοριτσιών στο
διαδίκτυο’’, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Κοινωνική Λειτουργός της ομάδας Έργου μας, η Αντιδήμαρχος Παιδείας και η Διευθύντρια Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου μας ήταν εκεί και σε συνεργασία με τους ψυχολόγους και τους υπεύθυνους του Ιδρύματος, συνομίλησαν με τους γονείς και την επόμενη μέρα με τους μαθητές με βασικό στόχο να κατανοήσουν και να αναγνωρίσουν τις διαφορετικές μορφές βίας στον κυβερνοχώρο με βάση το φύλο, να συνειδητοποιήσουν τον βαθμό επικινδυνότητας, να ξεπεράσουν οποιοδήποτε φόβο και να μπορέσουν να αντιμετωπίζουν το φαινόμενο και να συνδράμουν στην σταδιακή εξάλειψή του.
Η επόμενη δράση έχει προγραμματιστεί να γίνει στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Βαρβάρας και θα συνεχιστεί και σε άλλα σχολεία του Δήμου μας, με αποτέλεσμα να μπορέσουμε να ενημερώσουμε όσους περισσότερους γονείς και μαθητές μπορούμε για αυτό το επίκαιρο θέμα που απασχολεί κάθε οικογένεια.
Η υπηρεσία του ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ καθώς και εργαζόμενοι των ΚΑΠΗ είχαν τη χαρά στις 23/12 να διοργανώσουν μια δράση ώστε να δώσουν χαρά στους μοναχικούς ανθρώπους από την υπηρεσία ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ.
Μαζί με την υπηρεσία του ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ ήταν και κάποιοι από τους μικρούς μας ωφελούμενους καθώς και μέλη των ΚΑΠΗ. Στολίσαμε τα σπίτια τους, είπαμε τα κάλαντα και τους προσφέραμε μικρά έλατα και ευχετήριες κάρτες. Μια μικρή πράξη εκδήλωσης χαράς και χριστουγεννιάτικης διάθεσης.
Είναι πολύ σημαντικό τέτοιες μέρες να στεκόμαστε δίπλα σε ανθρώπους που το έχουν πραγματικά ανάγκη.
Στις 3 και 4 Δεκεμβρίου, η πόλη της Αγίας Βαρβάρας γιόρταζε και η δράση μας ήταν εκεί ώστε να ενημερώσει το κόσμο για όλες τις υπηρεσίες του έργου μας. Ένα μεγάλο περίπτερο στήθηκε με θέμα ΄΄ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ- ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΣ΄΄και όλα τα στελέχη του έργου ήταν εκεί ώστε να πληροφορήσουν , να συνομιλήσουν και να καλωσορίσουν τους πολίτες για τις δράσεις μας.
Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε η παρουσίαση των φωτογραφιών των παιδιών από την δράση του ΄΄ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ΄΄ ( ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ). Ένα μεγάλο Banner είχε στηθεί με τίτλο ΄΄ ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ- ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΓΙΑ ΤΗ ΠΟΛΗ ΜΟΥ΄΄ το οποίο αποτελούνταν από φωτογραφίες των παιδιών που απεικόνιζαν πολλά μέρη της πόλης.
Συνεχίζονται οι δράσεις του ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ με ενθουσιασμό τόσο από τους ωφελούμενους όσο και από τους εκπαιδευτές.
Στο εργαστήρι φωτογραφίας, τα παιδιά ήδη έχουν μαζέψει ένα όμορφο υλικό φωτογραφιών με θέμα Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ. Αυτήν την εβδομάδα, η δράση θα γίνει πιο βιωματική καθώς οι ωφελούμενοι και οι εκπαιδευτές θα βγουν σε εξωτερικό χώρο της πόλης και θα στήσουν τη δράση όλη η ομάδα μαζί.
Στο εργαστήρι θεάτρου, οι ωφελούμενοι γίνονται μία ομάδα που παίζει, συνεργάζεται, και μαθαίνει τη μαγεία του θεάτρου. Οι μικροί μας ‘’ηθοποιοί’’ αφήνουν την φαντασία τους ελεύθερη και με την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού, δημιουργούν εξαιρετικές ιστορίες , σενάρια, σκηνές.
Να σημειωθεί ότι το εργαστήρι φωτογραφίας γίνεται κάθε Τρίτη και το εργαστήρι θεάτρου κάθε Σάββατο πρωί.
Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 210-5445400
Τον Μάρτιο του 2022 είχαν ξεκινήσει δειλά οι ομαδικές συναντήσεις συμβουλευτικής υγείας με τα μέλη των ΚΑΠΗ και των ΚΕΦΑ , γεγονός που λειτούργησε πολύ αποτελεσματικά και πλέον έχει εξελιχθεί σε αρκετές ομάδες στους χώρους των ΚΑΠΗ και του ΚΕΦΑ.
Η επισκέπτρια υγείας 3 φορές την εβδομάδα σε ομάδες των 10 ατόμων συζητά, αναλύει και συμβουλεύει τους ωφελούμενους το τρόπο που μπορεί ο κάθε ένας/μία να βελτιώσει της υγεία του.
Θέματα που έχουν έως τώρα συζητηθεί είναι η πολυφαρμακία (η πολυφαρμακία τυπικά ορίζεται ως η ταυτόχρονη χρήση 5 φαρμάκων από τον ίδιο ασθενή), η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, η βελτίωση της υγείας μέσω της άσκησης ( σε συνεργασία με τους φυσικοθεραπευτές ) , βασικές πρώτες βοήθειες για τον πνιγμό και την πνιγμονή ( πνιγμονή συμβαίνει όταν η αναπνοή παρεμποδίζεται από στενόχωρα ή απόφραξη του λαιμού ή της τραχείας κυρίως σε επίπεδο πρόσληψης τροφής) , θερμοπληξία και πρόληψη υπερθερμίας- θερμικής εξάντλησης, φροντίδα ασθενή με άνοια.
Επόμενο θέμα συζήτησης είναι η οστεοπόρωση , γεγονός πολύ σημαντικό διότι πολλά άτομα πάσχουν από αυτό. Η σωστή διαχείριση και η ενημέρωση των ατόμων αυτών θα βελτιώσει τον τρόπο της υγείας και γενικότερα της ζωής τους.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι η επισκέπτρια υγείας κάνει και ΚΑΤ’ΟΙΚΟΝ επισκέψεις εξατομικευμένα με στόχο, τον έλεγχο περιβάλλοντος , λειτουργικότητας του σπιτιού, την μέτρηση των ζωτικών σημείων , τον έλεγχο φαρμακευτικής αγωγής σε συνεργασία με τον νοσηλευτή.
Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση των ωφελούμενων για υιοθέτηση υγιών συμπεριφορών ώστε να προστατέψουν την υγεία τους και να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους.
Η γνώση είναι όπλο και οι απλές ,κατανοητές πληροφορίες και συμβουλές για θέματα που αφορούν στην ισορροπημένη διατροφή ,νοσήματα φθοράς και γενικά χρόνια προβλήματα υγείας που ταλαιπωρούν την Γ ηλικία είναι σημαντικές ώστε τα άτομα να μπορούν να προασπίσουν την υγεία τους και γιατί όχι ακόμα και να αποφύγουν κάποια νοσήματα.
Εξάλλου είναι πια σε όλους αποδεκτό ότι η πρόληψη είναι προτιμότερη από την θεραπεία!
Την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησε με επιτυχία το εργαστήρι φωτογραφίας. Η ομάδα του ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ ήταν εκεί να καλωσορίσει τα παιδιά, να τα γνωρίσει και να τα εισάγει στη δράση.
Τα παιδιά – προς το παρόν 9 ωφελούμενοι- ηλικίας 8 με 13 συνομίλησαν, γνωρίστηκαν με τους εμψυχωτές και σχεδίασαν τις δράσεις τους μέχρι την επόμενη συνάντηση. Οι συναντήσεις για αρχή γίνονται κάθε 10 μέρες.
Στόχος, η μάθηση στις τεχνικές της φωτογραφίας, η ανάπτυξη της φαντασίας και η ελευθερία της δημιουργίας.
Επόμενη συνάντηση στις 3/11 με θέμα ΄΄Φωτογραφίζουμε τη πόλη μας΄΄.
Μία εικόνα είναι χίλιες λέξεις, λέει το ρητό, και το εργαστήρι φωτογραφίας έχει στόχο να δείξει ακριβώς αυτό.
Γι’ αυτό το λόγο σας προσκαλούμε να πάρετε τα κινητά σας και να έρθετε, τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνουμε εμείς!
Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε μας στο 2105445400
Το κοινωνικό φροντιστήριο του δήμου ξεκίνησε αυτήν την εβδομάδα την ομαλή λειτουργία του.
Να σημειωθεί ότι την προηγούμενη χρονιά με τη βοήθεια του κοινωνικού φροντιστηρίου, οι μαθητές είχαν πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα.
Το κοινωνικό φροντιστήριο απαρτίζεται από τρεις εκπαιδευτικούς, μία φιλόλογο με εξειδίκευση στην ειδική αγωγή για το δημοτικό, έναν μαθηματικό για όλες τις τάξεις και μία φιλόλογο για γυμνάσιο και λύκειο. Λειτουργεί ανα τμήματα ( μικρή ομάδα μαθητών ), τις ώρες μετά το σχολείο σε χώρους του Δήμου.
Στόχος του κοινωνικού φροντιστηρίου είναι η ενίσχυση στους μαθητές του Δήμου που οι οικογένειες τους και οι ίδιοι χρήζουν στήριξης.
Κάθε παιδί έχει δικαίωμα στην μάθηση και στην εκπαίδευση. Άλλωστε είναι σημαντικό να έχουμε στο μυαλό μας : «Αυτοί που μελέτησαν προσεκτικά τον τρόπο διακυβέρνησης των ανθρώπων, πρέπει να έχουν πεισθεί πως η τύχη των εθνών εξαρτάται από την εκπαίδευση των νέων» Αριστοτέλης
Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντικός είναι ο επαγγελματικός προσανατολισμός στους μαθητές.
Ξεκινάμε λοιπόν τις δράσεις μας στα σχολεία (γυμνάσια και λύκεια). Στόχος μας να ενημερώσουμε τους μαθητές και να τους στηρίξουμε. Να διαπιστώσουμε μαζί τις κλίσεις, τα ταλέντα, τα ενδιαφέροντα και τα «θέλω» του μαθητή και να τα συνδυάσουμε με σχολές, εκπαιδευτικά ιδρύματα και επαγγέλματα.
Εξειδικευμένο προσωπικό στον επαγγελματικό προσανατολισμό θα προετοιμάσει ένα πλήρες πρόγραμμα επαγγελματικού προσανατολισμού για να βοηθήσει γονείς και μαθητές να ανακαλύψουν δεδομένα και πληροφορίες για τις επιλογές τους.
Συνεχίζεται η δράση της ομαδικής θεραπευτικής άσκησης για τα μέλη του ΚΕΦΑ. Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση με τους θεραπευτές. Οι θεραπείες διαρκούν 45 λεπτά στο χώρο του ΚΕΦΑ και περιλαμβάνουν ασκήσεις ενδυνάμωσης, ελαστικότητας και κινητοποίησης. Η μουσική, οι μπάλες (fit balls), τα λάστιχα , τα βαράκια, η χρήση μιας καρέκλας κάνουν το πρόγραμμα ακόμα πιο ενδιαφέρον και πιο αποτελεσματικό.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε άτομα με μυοσκελετικά προβλήματα, με προβλήματα στο κυκλοφοριακό σύστημα, καρδιά , καρκινοπαθείς και γίνεται σε συνεργασία δύο θεραπευτών, της φυσικοθεραπεύτριας και της επισκέπτριας υγείας.
‘‘ Η κίνηση δίνει ζωή, λύνει προβλήματα!’’, μας ανέφερε η φυσικοθεραπεύτρια και συμπλήρωσε ‘‘ θεωρώ πολύ σημαντικό το γεγονός ότι πέρα από τις σωματικές θεραπευτικές ιδιότητες του προγράμματος, τα άτομα μετά το τέλος του προγράμματος νιώθουν σαν μικρά παιδιά που έχουν ‘‘παίξει’’, που έχουν ανανεωθεί και εκτονωθεί. Είναι χαρούμενοι που βρίσκονται σε ομάδα και ενθουσιασμένοι που κινούνται.’’
Να σημειώσουμε ότι πριν από κάθε άσκηση αλλά και κατά τη διάρκεια της, η επισκέπτρια υγείας παρακολουθεί τους ωφελούμενους. Γνωρίζει το ιστορικό τους, και πριν από κάθε άσκηση κάνει μέτρηση των ζωτικών στοιχείων, μέτρηση σημείων και κρίνει αν μπορεί να ακολουθήσει τη θεραπεία ο κάθε ωφελούμενος.
Η συμμετοχή των ηλικιωμένων στα προγράμματα άσκησης συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση της υγείας, στην ποιότητα ζωής και στη φυσική ανεξαρτησία τους. Γι’αυτό ο στόχος αυτών των προγραμμάτων είναι να πραγματοποιείται 2 φορές την εβδομάδα καθώς και η δημιουργία μιας επιπλέον δράσης που ονομάζεται OTAGO και αφορά τη πρόληψη των πτώσεων σε αυτές τις ηλικίες.
Δράσεις για παιδιά, εφήβους και νέους!
Η θεατρολόγος και ο μουσικός της ομάδας μας συμμετείχαν ενεργά στο πρόγραμμα «Κατασκήνωση στη Πόλη» του Δήμου Αγίας Βαρβάρας. Με το πάθος και την αγάπη για τη δουλειά τους εμψύχωσαν εκατοντάδες παιδιά καθ’ όλη την διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος.
Οι δράσεις αφορούσαν παιδιά διάφορων ηλικιών και είχαν ως στόχο την εμψύχωση και την προαγωγή της συνεργασίας.
Τα προγράμματα ήταν βιωματικού χαρακτήρα. Υλοποιήθηκε εκπαιδευτικό πρόγραμμα μουσικοκινητικής αγωγής , που στόχο είχε να συντονίσει και να μεταδώσει τη μουσική με τη κίνηση στα παιδιά μέσω του παιχνιδιού. Τα παιδιά άκουγαν ήχους, έμαθαν να τραγουδούν, να παράγουν τα ίδια ήχους με όργανα, να συνοδεύουν τη μουσική με κινήσεις και εκφράσεις του σώματος και όλα αυτά σε αυτοσχεδιαστικό δικό τους πλαίσιο.
Παράλληλα, τα παιδιά ασχολήθηκαν με θεατρικό παιχνίδι, αναλαμβάνοντας ρόλους που τα ίδια επιθυμούσαν, ενισχύοντας έτσι τη φαντασία και την δημιουργικότητα τους. Σημαντική θέση στο καθημερινό καλοκαιρινό πρόγραμμα κατείχε η αγαπημένη σε μικρούς και μεγάλους, ΠΑΝΤΟΜΙΜΑ!
Για τις νέες δράσεις για παιδιά – εφήβους – νέους μπορείτε να ενημερωθείτε καλώντας στο τηλέφωνο 2105445400 είτε να επισκεφτείτε το χώρο μας στην οδό Αγίας Ελεούσας 5.
Καθημερινά πραγματοποιούνται σε δημότες της πόλης μας υπηρεσίες φυσιοθεραπείας στο πλήρως εξοπλισμένο Φυσιοθεραπευτήριο, στο χώρο του 1ου ΚΑΠΗ ( Καλατζάκου 7).
Ερχόμαστε και στον χώρο σας!!!
Σε περίπτωση, που αντιμετωπίζεται κινητικές δυσκολίες, οι άρτια καταρτισμένοι φυσιοθεραπευτές, σας παρέχουν τις υπηρεσίες τους στην οικία σας.
Συνολικά έχουν επωφεληθεί των υπηρεσιών μας πάνω από 300 ωφελούμενοι και ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ…!!
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλέσετε στο τηλέφωνο 2105445400 είτε να επισκεφτείτε το χώρο αναφοράς μας στην οδό Αγίας Ελεούσας 5.