Ο εργοθεραπευτής είναι ο ειδικός πού ασχολείται με άτομα όλων των ηλικιών, τα οποία εμφανίζουν αναπτυξιακά, κινητικά ή ψυχοκοινωνικά ελλείμματα. Μέσω στοχοκατευθυνόμενων δραστηριοτήτων η εργοθεραπεία αποσκοπεί στην καλλιέργεια δεξιοτήτων, ώστε το άτομο να κατακτήσει το μέγιστο δυνατό της ανεξαρτησίας του σε όλα τα περιβάλλοντα πού αυτό συμμετέχει. Ο εργοθεραπευτής είναι υπεύθυνος για την αξιολόγηση, τον σχεδιασμό παρέμβασης, την θεραπεία και την παροχή συμβουλευτικής σε ατομικό ή ομαδικό επίπεδο ανάλογα με τις ανάγκες κάθε ατόμου.
Πιο αναλυτικά:
Στην παιδιατρική είναι πιο γνωστός ο ρόλος του εργοθεραπευτή, όπου συμμετέχει στην διεπιστημονική ομάδα :αξιολόγηση (κλινική εικόνα και αναπτυξιακά τεστ/ εξατομικευμένη παρέμβαση και συμβουλευτική γονέων/σχολείου κτλ.
Η εργοθεραπεία στην Ορθοπεδική (πχ σοβαροί τραυματισμοί όπως κατάγματα ή μυοσκελετικές ασθένειες), ο ρόλος είναι να βελτιώσει την κίνηση και με ασκήσεις, αλλά και με την βοήθεια των ατόμων με βοηθήματα κινητικότητας, ώστε τα άτομα αυτά να είναι όσο το δυνατόν πιο λειτουργικά στην καθημερινότητά τους. Οπότε, ο ρόλος έγκειται τόσο στην αρχική αξιολόγηση (ατομική αξιολόγηση και εκτίμηση περιβάλλοντος), αλλά και στην παρέμβαση (σχέδιο θεραπείας) και συμβουλευτική.
Αντίστοιχα, σε νευρολογικές παθήσεις (εγκεφαλικό επεισόδιο, σκλήρυνση κατά πλάκας ή νόσος Πάρκινσον), απαιτεί εξειδικευμένη αξιολόγηση και παρέμβαση με αρχικό στόχο την βελτίωση της ποιότητας ζωής αυτών των ατόμων
Τέλος, στην ψυχιατρική ο εργοθεραπευτής έχει βασικό ρόλο στην οργάνωση στοχοκατευθυνόμενων δραστηριοτήτων (κυρίως ομαδικών) για την αξιοποίηση ελεύθερου χρόνου, βελτίωση δεξιοτήτων και ανεξαρτησία του ατόμου σε δραστηριότητες καθημερινής ζωής.
Τα τρία τελευταία ήδη, εάν απευθύνονται σε ηλικιωμένους ορίζουν την γηριατρική εργοθεραπεία, όπου ο εργοθεραπευτής καλείται να αξιολογήσει και παρέμβει είτε ατομικά ή ομαδικά.


Κανένα σχόλιο ακόμα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τελευταία Σχόλια

Μετάβαση στο περιεχόμενο